Tour
de Val de Bagnes:
alpvandring på ganska hög nivå
Av Anders Biörck
Alpvandringar kan vara både dramatiska
och bekväma. Anders Biörck berättar här om en fyradagarsvandring med
inslag av såväl fysiska strapatser och dåligt väder som förträfflig mat
och goda drycker i schweiziska Val de Bagnes under september 2005.

|
Molnbergen. Foto:
Kim von Essen. |
Ett påbud hade utgått. Det skulle bli
alpvandring i kantonen Valais i Alplandet. Äntligen ett tillfälle att komma
ifrån vardagens tjut och glam, och få uppleva friheten under himlens tak med
likasinnade. En dag stod vi där klara alla sex i Verbier i Schweiz och väntade
på taxin. Det var Ted med förflutet från internationell textilhandel, Jörgen,
kirurgprofessorn, David, entreprenadkonsult med hela världen som arbetsfält,
Pekka, IT/Tele-VDn, Kim, golfbane-entreprenören, och undertecknad, avdankad
bankman – alla mellan ”20 och 80” år.
Taxin kom och förde oss ner till Châble och upp på andra sidan dalen ovanför
Bruson till Montagne du Six Blanc, där vandringen skulle börja. Taxichauffören
smålog förnöjt när han lämnade oss 100 francs fattigare och tyckte nog
att det var tur att han slapp följa med på turen.
Sprickbildning
och uppförslut
Solen sken från en mattblå himmel och vi tågade iväg från 2 150 m, med
arrangören Ted i spetsen. Vi gick alla med en stav i varje hand och sakta men
säkert kom vi in i lunken. Redan efter en halvtimme var det dags att trimma
klädseln, när svettdropparna började göra sig påminda. Den första pausen
gjordes på Col de Mille på 2 471 m och Cabane de Mille, där vi delade på
en tallrik torkat kött med dito, i denna tidiga morgonstund, alkoholfria
drycker.
Vandringen fortsatte sedan i härlig lättvandrad terräng på mellan 2 400
och 2 070 m höjd och så småningom anlände vi till Cabane Brunet på 2 101
m höjd, där lunch vankades – spagetti al pesto och ett ungt passande rödvin.
Efter lunchen blev det jobbigare, inte bara beroende på vinet. Ganska
ordentligt steniga höjder, avbröts av tuffa nedförsbackar. Avslutningen på
dagens marsch bestod i att vi korsade glaciären – Glacier de Corbassière
– med ordentlig sprickbildning och en mycket lång, brant och väldigt
stenig uppförslutning upp till natthärbärget – Cabane FXB – Panossière
– på 2 636 m. Hela denna första dags vandring tog drygt åtta timmar och
bestod av 1 585 höjdmeter upp och 1 045 m ned.
Kopedagogiska
trick
Ett mycket trött gäng intog en köttig
men seg middag nedsköljd med något rött med en bild av cabanen på
etiketten. Efter att ha njutit av solnedgången över bergen och de
dramatiska glaciärerna intogs dygnsvilan i ett sexmannarum – tre däruppe
och tre därnere. Snarkningarna och några vänliga pruttar gjorde
natten minnesvärd men ganska sömnlös för de icke-snarkande (delvis
dock förmodligen beroende på höjden). |
 |
|
Ett mycket trött gäng anländer till cabanen.
Foto: Kim von Essen. |
Ja, så vaknade vi till en ny dag med
samma fantastiska väder. Frukost och så iväg. Först en kraftig stigning
till ca. 2 900 m, över Col des Otanes och sedan långsamt nedför mot en
mycket stor damm – Lac de Mauvoisin. På ett par ställen var korna med vässade
horn – eller kanske var det tjurar? – så påträngande att vi endast med
ytterst kopedagogiska trick lyckades skingra flockarna och vandra vidare.
Lunchen – inget vin den här gången – intogs på sluttningarna ovanför
dammen.
Vilda getter och tama får
Vi följde stigen, som går på ca. 2 100 m, längs hela dammen och sedan
vidtog en relativt brant stigning upp till Cabane de Chanrion på 2 463 m.
Också denna cabane var mycket trevlig, ölet var kallt, vinet gott,
pastamiddagen smakrik och vi avslutade det hela med kaffe och Williamine.
Denna dag gick vi i ca. sju timmar och gjorde 890 m upp och 1 100 m ner. En
mycket förstående cabane-värdinna (och bara ett fåtal gäster) möjliggjorde
att vi kunde placera de två snarkarna i en egen sovsal, så natten här blev
klart angenämare.
Dag tre vaknade vi tidigt. Snö och regn – dimma och kallt – jaja humöret
var det ändå inget fel på och den medhavda osten till frukosten smakade
fint. Först några hundra höjdmeter uppåt, för att sedan långsamt tåga
nedåt på andra sidan dammen. Vi såg vilda bergsgetter som vaktade högt
uppe på topparna och tamfåren blängde på oss från sluttningarna ned mot
dammen. Så småningom kom vi ner till slutet av den imponerande dammen, där
turbinerna surrade, och vi anlände till en station – Mauvoisin – där vi
tog den reguljära bussen till byn Fionnay (bara tio minuters bussresa). Här
lämnade vi professorn som blivit halt, samt Kim som skulle vidare till Genève
på bussen, och vi andra fyra steg av.

|
De sista solstrålarna över glaciärerna. Foto:
Kim von Essen. |
Charmig cabane-värdinna
Efter välbehövliga cappuchinos började vi en ordentligt brant vandring uppför.
Här och där fick vi hjälp av fasta anordningar. Trots dimman kunde vi ana
och njuta av en dramatisk natur med fina stup och uppåtsträckande höjdplatåer.
Efter 740 höjdmeter på en timme och 45 minuter nådde vi Cabane de Louvie.
Man höll på att stänga för säsongen, men förutom ett utsökt rött vin så
fick vi en helt godkänd lasagne och mycket vänligt bemötande. Den charmiga
cabane-värdinnan Claudia Filliez, endast 24 år gammal och med redan fyra säsonger
bakom sig, gör ett strålande jobb och maten är vida känd för sin förträfflighet.
Under vintersäsongen jobbar Claudia på guide-kontoret (Bureau des guides) i
Verbier.
Tiden gick och klockan blev 14.30. Det fortsatte att regna med lite snöande på
högre höjder. Meningen var nu att vi skulle vandra vidare över Col. Termin
och ta Sentier de Chamois till Cabane de Mont Fort. Men, men, gruppen som satt
vid grannbordet och som kom från Cabane de Mont Fort kunde berätta att den
”vanliga” vägen var spärrad på grund av stenras och vägen som de hade
gått, över Col de la Chaux, hade tagit fyra och en halv timme. Vi kunde räkna
med fem timmar, ytterligare 720 höjdmeter, dimma, snö och mot slutet
fallande mörker – alltså väldigt små marginaler.

|
En härlig bergsdag börjar. Foto: Kim von
Essen.
|
Rop i dimman
Beslutet fattades och vi vände om och gick tillbaka ner till byn Fionnay. Det
fina med detta var att vi på mycket nära håll fick studera två stenbockar
med sina magnifika horn på en klipphylla. Nåväl, skam de som ger sig, till
Cabane de Mont Fort skulle vi. Taxi beställdes, och vi blev körda tillbaka
till Verbier och upp till Les Ruinettes, liftstationen på 2 163 m höjd.
Dimman låg fortfarande tjock denna dag som nu gick mot sitt slut, men vi
utmanade den och strävade uppåt. Vi följde en väg, vi följde en kam, vi följde
ingenting. Vi såg hus som inte var några hus och det började mörkna.

|
Glacier de Corbassière
i skymningen. Foto: David Montgomery. |
Vi ringde upp till cabanen och bad någon gå ut och ropa och vi hörde något
långt borta. Så plötsligt ger Ted upp ett glädjetjut. Han har funnit leden
som till cabanen bär och efter en kvart kan vi pusta ut framför brasan. En
mycket trevlig cabane! Vi bor två man i varje rum – snarkarna för sig. Här
festar vi nu av den långa men väldigt minnesrika dagen med sallad, soppa,
torkat kött och ostfondue. Allt detta sköljs ner med ett förträffligt rosévin
och avslutas med plommontårta, Williamine och cappuchinos ….. ja.ja det är
tufft att vara bergsvandrare! Vi hade denna dag gått i drygt sju timmar – 1
370 m upp och 1 760 ner.

|
Fjällraukar högt ovanför Verbier. Foto: David
Montgomery. |
En
känsla av ödmjukhet
Följande morgon med minusgrader och fortsatt dimma går vi på fina stigar
med reglerade vattenfållor (bisses) ända ner till Verbier och vår fyra
dagars vandring är slut för denna gång. Vi träffade professorn vars hälta
var läkt och kom överens om att detta är ett härligt sätt att leva –
frihet, svävande, nästan magiska syner av toppar och glaciärer, skapar en sällsam
känsla av ödmjukhet – kanske blir man genom dessa upplevelser en bättre människa!?
Totalt hade vi gjort 8 750 höjdmeter - 3
855 m upp och 4 895 m ner - på tre och en halv dag.
 |
Anders Biörck är bankman, fjällklubbare
och bosatt i Saltsjö-Boo. |
Författaren under en solig paus.
Foto: Ted Wachtmeister. |
|
|
|
Faktaruta
Vandringslederna i Schweiz är mycket väl utmärkta med tidsangivelser
för de olika sträckorna. Vår uppfattning är att tidsangivelserna stämde
väl med vår vandringstakt både upp och ner. Det finns ca. 300 cabaner
i de schweiziska alperna. De är alltid öppna, men bemannade med mat,
dryck och en viss service från mars till ca. 20 september. All info kan
får på: www.alpenonline.ch.
En annan bra sida är schweiziska alpinklubbens hemsida: www.sac-cas.ch.
Man bör reservera plats i cabanerna. Kostnaden för sängplats är CHF
20 – 40 per vuxen. Priset för halvpension – middag, övernattning
och frukost – är CHF 50-80. Det fina är att man inte behöver bära
med sig liggunderlag och sovsäck, här finns madrasser och filtar.
Naturen i de schweiziska alperna har ett mycket känsligt ekosystem, så:
”leave nothing but footprints – take nothing but memories”. |

Tillbaka till
4-05
|