Praktiska Vinterfjällskursen 2023 #2 -Kurser - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben

Praktiska Vinterfjällskursen 2023 #2

Praktiska Vinterfjällskursen 2023 #2

Svenska Fjällklubbens Praktiska Vinterfjällskurs 2022 #2

Grundtanken med kursen är att du ”lär genom att göra” och att kunskapen växer när du tillsammans med andra genomför ett nytt moment på fjället. Med den ökade kunskapen kommer också en stilla glädje över att du tillsammans med fjällkamraterna har tagit ett steg till mot större frihet och mer trygghet.

Bara den som själv har satt upp tältet efter en dag på skidor i kall snålblåst vet vilket välbefinnande som väntar när man sitter i tältet, äter varm mat, känner hur värme och skön avslappning sprider sig i kroppen. Ett viktigt mål med kursen är att flytta komfortgränsen, flytta gränsen för under vilka omständigheter man kan slappna av och ha det bra. På det sättet öppnas nya möjligheter för minnesvärda och säkra fjällturer.

Den här kursen är även mycket användbar om du planerar att gå vidare och utbilda dig till examinerad fjälledare sommar- och/eller vintertid enligt fjälledarnormen.


Kursupplägg

Kursen är upplagd i två delar, del ett börjar i slutet av februari 2022 där du förbereder dig själv genom att läsa in dig på kurslitteraturen. Via mail får du stöttning av kursledarna kring ditt utrustningsbehov och övriga frågor.
Observera att du sannolikt inte behöver köpa in all utrustning som behövs under kursen. Låna istället ihop så mycket som möjligt från vänner och bekanta. Vi inom kursledningen kommer försöka hjälpa till att förmedla utlåning av utrustning som deltagare eventuellt saknar.

Del två i utbildningen börjar på ankomstdagen vid STF Abisko Fjällstation. Här kommer vi att träffas och gå igenom de sista sakerna innan vi beger oss ut på fjället för att praktiskt öva på kurslitteraturens innehåll. Vi genomför en fyradagars tälttur i april under säker ledning av erfarna ledare. Utgångspunkten är planerad till STF Abisko Fjällstation men kan komma att ändras beroende på var snön lägger sig bäst under vintern. Notera att kursen inte bygger på långa transportsträckor utan att öva på de moment som gör vintertältning till en säker och trevlig upplevelse.


Färdledaraspiranter
Är du på väg att examinera dig enligt fjälledarnormen och behöver praktik, är du välkommen att anmäla dig som Färdledaraspirant. Självklart betalar du i det läget ingen avgift.


Viktig information

Förkunskap: Du ska ha tältat i fjällmiljö under barmarksäsong samt ha vistats på fjället på vintern. Du ska kunna förflytta dig själv och din packning på skidor utan problem. Du ska även ha så pass bra grundkondition att du orkar förflytta dig och din utrustning utan problem 10 km per dag. OBS, 18-års gräns gäller på våra kurser.


Plats: Området kring Abisko (Platsen är preliminär och kan komma att ändras pga. förändrade väderförhållanden)
När: Kursen startar kl 08:00 2/4 vid STF Abisko fjällstation entré och slutar kl 14:00 5/4 STF Abisko Fjällstation. 
Boende: Vi bor i tält under hela kursen. Alla bor i eget tält pga. covid-19 (förutom om man ingår i samma hushåll). Vi följer Folkhälsomyndighetens utfärdade rekommendationer.  
Transport: Tåg till Abisko eller bil direkt till Abisko Fjällstation. 
Turinfo: Vi kommer röra oss i varierad terräng i både skog och på kalfjäll. Du ska klara av att förflytta dig och din utrustning minst 10 km per dag i kuperad terräng. Vi förflyttar oss på turskidor under hela kursen.
Distans: Fokus kommer att vara att vi ska lära oss så mycket som möjligt, sträckorna vi färdas kommer därför anpassas efter detta och den totala distansen kommer vara ca 20 km fördelat på 4 dagar.
Packlista: Förslag till packlista kan hittas under följande länk ---> pdfPacklista
Minsta antal deltagare: 6
Max antal deltagare: 12
Pris: 3000 SEK (Medlemskap i Svenska Fjällklubben är obligatoriskt) kostnader för den utbildning som genomförs. Priset inkluderar inte mat, ev. hyra av nödvändig utrustning, transport till och från kursen.
Anmälan: Efter att du blivit antagen till kursen bekräftar du din anmälan genom att betala in anmälningsavgiften på 1000 SEK. till bankgirp 5330-0075. Anmälningsavgiften ska betalas senast två veckor efter att du blivit antagen. Betalningsinformation kommer senare. Sista anmälningsdag är 31/10 2022

 
Försäkring: Försäkring ingår för samtliga deltagare under kursen dock är det alltid bra att se över sin egen olycksfallsförsäkring innan man ger sig ut.
Kurslitteratur: Vi kommer använda Svenska Fjällklubbens Handbok för vinterturer, denna bok ingår i medlemsavgiften för 2021. 
Mobiltäckning: Mobiltäckning är sporadiskt och inget du kan räkna med.
Ledare: Meddelas Senare

Praktik:

Du som är fjälledaraspirant och genomfört grundkurs vinter inom ramen för SFK.s fjälledarutbilning erbjuds här möjligheten att ansöka om ledarledd praktik. Kontakta instruktörerna för hur du går tillväga för att söka praktikplats eller för att få ytterligare information om t.ex. följande:

  • Praktikens längd, dvs. mellan vilka datum praktiken varar
  • Dina arbetstider
  • Dina arbetsuppgifter
  • Hur fungerar praktiken
  • Ersättning
  • Resa

 

Varmt välkomna hälsar

Svenska Fjällklubben

Detaljer

Startar 2023-04-02 8:00
Slutar 2022-04-05 14:00
Hundplatser 14
Pris 3000 SEK

Det går inte längre att anmäla sig men skicka ett mail och dubbelkolla ifall det finns någon lucka!

 

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english