KOLMONOXID OCH RISKER MED STORMKÖK – INCIDENT VINTERN 2023/2024
KOLMONOXID OCH RISKER MED STORMKÖK – INCIDENT VINTERN 2023/2024
Kolmonoxid (CO) är en mycket giftig, färglös och luktlös gas som bildas vid ofullständig förbränning av kolhaltiga ämnen, tex. gasol, ved, bensin, fotogen med mera. Kolmonoxid har nästan exakt samma vikt som luft varför den sprider sig jämnt i det utrymme du befinner dig i utan att skiktas – den finns överallt omkring dig vid en ofullständig förbränning från exempelvis ditt bensinkök.
För kroppens förbränning krävs syre. Syret upptas i lungorna av hemoglobin som finns i blodet. Hemoglobinet har cirka 250 gånger lättare för att ta upp kolmonoxid än syre vilket kan leda till syrebrist vid för hög koncentration. Kroppens känsligaste organ för syrebrist är hjärnan vilket för den uppmärksamme kan ge tidiga signaler om att något är fel.
Hur stor påverkan blir beror på koncentrationen av kolmonoxid samt hur länge man exponeras för den. Redan vid 0,06% kommer huvudvärk inom en timme och kan leda till medvetslöshet efter två timmar. Skulle kolmonoxidhalten vara 0,5% blir man omgående medvetslös och dör efter ett par minuter.
I vintras genomfördes en kurs av en av de organisationer som är anslutna till Fjällsäkerhetsrådet där man fick en incident vid en bivacktur i snöka. Incidenten var att man på morgonen efter en natt med snödrev hade två deltagare som startade ett bensinkök för att smälta snö och efter ett tag kände båda av illamående och huvudvärk. Köket stängdes av och de tog sig ut genom att gräva ett hål i taket då ingången hade för mycket snö framför sig. De hade inte kontrollerat ventilation i taket ovan köket som var igendrevad liksom ingången före de började smälta snö.
Symptom vid kolmonoxidförgiftning
- Huvudvärk
- Yrsel
- Trötthet
- Rastlöshet eller förvirring
- Illamående eller uppkastningar
- Synrubbningar och/eller öronsusningar
Ofta blir andningen och pulsen initialt ökande då kroppen begär mer syre.
Allvarligare kolmonoxidförgiftning leder till olika grader av nedsatt medvetande tom. medvetslöshet. Ytterligare allvarliga tecken kan vara kramper, andningssvårigheter och långsam puls. En person som andats in kolmonoxid har ofta röda läppar och rosig hy.
Att tänka på!
- Säkerställ alltid god ventilation innan du tänder ditt kök
- Bensinkök och liknande apparater måste förvärmas ordentligt
- Är lågan gul eller med gulaktiga inslag så har du ofullständig förbränning vilket behöver åtgärdas. Kanske det är dags att rengöra brännaren?
- Ha ett par skinnhandskar omedelbart tillgängliga för att tex. kunna lyfta ett varmt kök
- I tält placeras köket i absiden med fördel i den snögrop man grävt ut vilket minskar risken för att öppen låga når tältduken.
- I snöbivack är öppningen den bästa platsen.
Om möjligt, starta och förvärm köket utanför tältet och bär sedan försiktigt in det till sin plats.
Kärl och pannor med så kallad värmeväxlare som på bilden ovan ger enligt en rapport från Norska Försvarets Forskningsinstitut upp till 20 gånger högre utsläpp av kolmonoxid då själva värmeväxlaren stör kökets låga och ger en ofullständig förbränning. Vanliga flatbottnade kärl är att föredra vid stängda utrymmen.
Att smälta snö där man fyller på med flera kokkärl med osmält snö efter varandra kyler ner köket och ger också ökat utsläpp av kolmonoxid vilket är förenat med stor fara.
Brännare av multifueltyp som har en bränsleslinga ovanför sin egen låga är mer motståndskraftiga mot att kylas ner då bränslet förvärms ytterligare innan förbränning.
BEHANDLING VID FÖRGIFTNING
Vid mildare förgiftning och kortvarig exponering är frisk luft allt som behövs. Vid allvarligare fall så används 100% syrgas vilken inandas genom mask vilket på tur innebär att man måste larma räddningstjänsten.
Viktigast av allt är förstås sunt förnuft och att tänka till före man utsätter sig själv och andra för risker.
Med fjälliga hälsningar och en förhoppning om incidentfria turer.
Leo Schneede
Säkerhetsansvarig Svenska Fjällklubben