Säker orientering - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben

Säker orientering

Orientera dig fram i terrängen så du inte kommer vilse. Erik Casselbrant, säkerhetsansvarig i Fjällklubben, berättar.

Kartan

Kartor är färskvara och även om fjällen känns eviga är terrängen under ständig förändring. Vanligast är att man använder sig av en fjällkarta som är en terrängkarta i grunden. Men det finns även andra typer av kartor och alla har sina egna begränsningar. Lägg ned tid hemma och titta igenom kartan ordentligt. Valet av karta kan vara avgörande för hur du kommer att kunna orientera. Du vill kanske inte hamna i svårgenomträngliga videsnår eller brantare lutning än du tänkt dig. Har du koll på vad alla symboler betyder? Förstår du skillnaden mellan brunt, blått och svart nät på kartan? Kan du ta ut din position på kartan med minst två olika metoder? Använder du kartan eller ligger den i din ficka mest hela tiden?

Kompassen

Det finns flera olika sorters kompasser. Den ska användas huvudsakligen till tre saker. Att passa kartan så att den är åt rätt håll i förhållande till terrängen, att fastställa position samt att hjälpa till vid förflyttning. Lär dig att fastställa din position genom krysspejling. Vid förflyttning är det lätt att man måste gå omvägar runt hinder och därmed missar målet. Använd kartan och planera bästa vägen fram. Det vanligaste felet vid kompassgång är faktiskt att man
blandar samman norr och söder.

Klockan

Med din klocka kan du ta reda på åt vilket håll söder är. Du kan även använda den vid stegning för att veta hur långt du kommer på en viss tid. Testa hur många steg det går åt för att ta dig 100 meter i olika terräng. Hur lång tid tog det? Det kan vara bra om det är dålig sikt och man behöver veta hur långt man har kommit och hur långt det är kvar till målet.

Kikaren

Kikaren är din tidsmaskin på riktigt. Den kan du använda för att se in i framtiden och förutsäga vilken som är bästa vägen framöver. Den fungerar lika bra bakåt för att se hur det ser ut om man skulle vilja komma tillbaka samma väg. Välj att gå upp på en ås med jämna mellanrum så kommer du att kunna se mycket längre.

Kunskap

Lär dig att läsa av terrängen och förutse hur det kommer att se ut framöver. Använd dig av naturliga ledstänger som bäckar, höjdkurvor och sjöar för att förenkla din orientering. Var nyfiken och vänd dig om ofta, för vem vet, du kanske vill tillbaka samma väg. Håll höjden och gå inte upp och ned som en jojo. Med kunskap spar du energi.

Vilse

När man verkligen har kommit vilse och paniken kryper på så är det bra med en minnesramsa. Läs på innan om: stanna, tänk, orientera, planera (STOP). Det kan vara en bra start.

Har du frågor så kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Erik Casselbrant är säkerhetsansvarig i Fjällklubben.


Publicerad i Fjället nr 1/2017

Följ Svenska Fjällklubben

Följ Svenska Fjällklubben på Facebook Följ Svenska Fjällklubben på Instagram

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english