Väderkurs med varierande väder

Av Björn Hedlund och Tobias Fredriksson

Kursen Fjällets väder och vatten i fjällklubbens regi genomfördes den 22 till 28 augusti i Pårek. I år firade kursen dessutom femårsjubileum. Här berättar Björn Hedlund och Tobias Fredriksson om sina upplevelser under kursveckan.

En strålande sol mötte oss i Kvikkjokk, så även en SFK:are med samma slutdestination som vi. En lugn och skön vecka kunde börja. Vi hade bestämt oss för komfort och att praktisera samisk boendekonst, dock utan de renar som Hamberg använde. Det blev således en rejäl packning att bära till baslägret. I fjärran Pårtemassivets vita snöstrimmor och i förgrunden tindrande färger på myrar och i björkskog på ett fjäll som försiktigt börjat byta skrud. Väl framme vid Påreks vetenskapliga station fanns resten av kursen Fjällets väder och vattens deltagare.


Baslägret i Pårek. Foto: Tobias Fredriksson

Dagen efter fick vi stifta bekantskap med våra ciceroner Håkan Hultberg och mannen som gått i Hambergs spår, Max Rydén. Vädret var perfekt för meteorologiska och hydrologiska studier med början i lågt vattenflöde och soligt väder till otroligt "mye vaer" med barometrarna i botten och vattenståndet över jokkarnas bredder. Vi drillades i instabila atmosfärer, bifurkationer, stagnationspunkter, linsmoln och perkulation.

Jokklaboratorium och jägarjos


Bengt Erik Rydén föreläser i jokken.
Foto: Tobias Fredriksson
Laboratoriet var i jokkens mitt och i toppen på observationstornet. Föreläsningssalen fanns vid vår kåta och om vädret inte ville så fick vi sitta i stugan där Hamberg och hans medhjälpare sovit. Kvällarna var i kulturens och historiens tecken. Vi fick höra om den vetenskapliga upptäckten av Sarek som väder- och geologiobservatorium, om spännande livsöden, mystiska försvinnanden och en och annan anekdot om det svenska flygvapnets forntid. Samkväm i kåtan med jägarjos och kolbullar uppskattades också.

Kunskaperna vi förvärvat kunde redan följande vecka vidareförmedlas till inneliggande årskull vid AJB under deras traditionella fjällmarsch i Ammarnäs- Hemavanområdet. Som den historiskt initierade förstår har vi otroligt stor nytta av den nyförvärvade kunskapen i vårt dagliga värv. De gånger vädret påverkat historiens utgång efter att Vargs legioner mötte sitt öde i Teutoburgerskogen är nästintill oräkneliga. Ett stort tack från kursen till kursledarna genom undertecknade. Vi ser fram emot vinterdelen av kursen och fler fjällklubbare.

Björn Hedlund och Tobias Fredriksson är officerare vid arméns jägarbataljon (ABJ) i Arvidsjaur. Björn har fjällutbildning, vintertjänst och vinterkrigföring som sin specialité, medan Tobias är expert på ödemarks- och vintersjukvård.

Sidansvarig
SFK webb
Svenska Fjällklubben Sidan uppdaterad
2005-10-16